فوم شیر را میتوانید در انواع نوشیدنیهای گرم پرطرفدار مانند اسپرسو ببینید. تنها کافیست که اطلاعات و مهارت خود را با کمی تمرین افزایش دهید، سپس میتوانید کف شیر فوقالعادهای برای نوشیدنیهایی از جمله کاپوچینو، ماکیاتو، لاته و غیره درست کنید. با سرمایه گذاری درست بر روی یک دستگاه اسپرسوساز خوب میتوانید قهوههایی دلچسب داشته باشید و به راحتی کف شیر درست کنید.
مواد مورد نیاز برای تهیه فوم شیر از دستگاه قهوه ساز
- 1 دستگاه اسپرسوساز با نازل بخار
- 1 عدد پارچ شیر یا پیچر
- ½ فنجان شیر بدون چربی
طرز تهیه فوم شیر از دستگاه قهوه ساز
با یک دستگاه اسپرسوساز خوب میتوانید به آسانی کف شیرهایی درست کنید که بسیار جذاب و خوشمزه باشد. مهم ترین بخش تهیه فوم درواقع نازل بخار دستگاه میباشد که میتواند کفهایی با بافت متفاوت ایجاد کند. در این بخش طرز تهیه فوم شیر از دستگاه اسپرسوساز را با هم مرور میکنیم.
بررسی نازل بخار دستگاه اسپرسو ساز
میله بخار را باز کنید تا هر آبی که در نوک آن متراکم شده بوده را تخلیه کنید، سپس دوباره آن را ببندید. نوک میله بخار را در شیر قرار دهید، به طوری که نوک آن حدود ½ اینچ زیر سطح شیر باشد.
تنظیم دریچه بخار اسپرسو ساز
ابتدا دریچه بخار را تا انتها باز کنید و مطمئن شوید که نوک نازل نزدیک سطح شیر باشد. برای تولید کف، نیاز به کشیدن هوا از سطح شیر میباشد. برای کف کردن، باید در ابتدا چندبار آزمایش کنید تا اصول درست دستتان بیاید. به صورت فرضی یک نقطه برای شروع خوب این است که سعی کنید نوک آن را حدود ½ اینچ زیر سطح شیر نگه دارید. برای بخارپز کردن، می توانید نوک آن را کاملاً در آب فرو ببرید.
نکته: اگر نوک آن خیلی نزدیک به سطح شیر باشد، حباب هایی بسیار بزرگ ایجاد میکند. به یاد داشته باشید که در ظرف شما باید “میکروحباب” ایجاد شود. از طرف دیگر، اگر نوک آن خیلی زیر سطح شیر باشد، هوای کافی برای کف ایجاد نمیشود (که برای شیر بخارپز میخواهیم). شما باید آن قدر آزمایش کنید تا یاد بگیرید چه چیزی مناسب برای کفکردن است. به یاد داشته باشید که با بالا آمدن کف، سطح شیر پایین میآید، بنابراین در طول فرآیند کفکردن باید مطابق با آن تنظیمات لازم را انجام دهید.
قراردادن پارچ برای ایجاد فوم شیر
پارچ را در جهت عقربه های ساعت (یا خلاف جهت عقربه های ساعت – هر کدام که برای شما طبیعی تر است) بچرخانید تا یک حرکت “گردابی” در شیر ایجاد کنید. این باعث میشود که کف به طور یکنواخت در سراسر شیر مخلوط شود تا بافتی یکنواخت ایجاد کند.
ایجاد کف مناسب برای فنجان قهوه
آنقدر تمرین کفکردن را ادامه دهید تا بافتی درست کنید که مطابق با سلیقه شما باشد. معمولا شیر باید طوری کف کند که حجم آن دو برابر شود. هنگامی که شیر به این نقطه رسید، نوک عصا را به آرامی به سمت پایین آن حرکت دهید. این کار کف را در شیر پخش میکند و دمای یکنواختی به وجود میآورد. هنگامی که دماسنج کمی بیش از 150 درجه فارنهایت را نشان داد، بخار شیر را ببندید و نوک آن را از شیر جدا کنید.
توجه: دمای شیر کف شده از 158 درجه فارنهایت تا 162 درجه فارنهایت خواهد بود، زیرا دماسنج مدتی طول میکشد تا به دمای واقعی برسد. از این رو باید فرآیند کفکردن را زمانی که دماسنج 150 درجه فارنهایت نشان میدهد متوقف کنید. دماسنج دارای نوار رنگی کف شیر را در حدود 140 درجه فارنهایت تا 160 درجه فارنهایت نشان میدهد. در صورت استفاده از یکی از این دماسنجها، زمانی که دما وارد این نوار رنگی شد، فرآیند کفکردن را متوقف کنید.
چه نوع شیری بهترین کف را ارائه میدهد؟
بسیاری از مردم فکر میکنند که شیر پرچرب بهترین کف را تولید میکند که این گزینه یک تصور کاملا اشتباه و غلط است. این مدل شیرها شاید خامهای و صاف به نظر برسند ولی به دلیل سنگینی مانع از دریافت و چرخش حبابهای هوا و ایجاد کف مناسب میگردند. برای آنکه بتوانید کفی مناسب برای یک اسپرسو ایجاد کنید بهتر است از شیر کم چرب یا بدون چربی استفاده کنید. مدل دیگر شیر مانند دو درصد هم خوب کف درست میکنند ولی از شیرهایی که بدون لاکتوز هستند، دوری کنید. این شیرها قند و پروتئین ندارند و به همین دلیل حبابهای هوا را در خود نگه میدارند و مانع از ایجاد کف میگردند. از سایر نوشیدنیهای غیر لبنی مانند سویا، بادام، نارگیل و برنج نیز میتوان کف ایجاد کرد و این بستگی به علایق شما (گیاه خواری) دارد.
ترفندهای باریستا برای ایجاد کف شیر
بسیاری از باریستاکاران براساس تجربهای که به دست میآورند میتوانند از انواع شیر بهترین کفها را ایجاد کنند. در اینجا به برخی از این تجربهها اشاره میکنیم تا شما نیز بتوانید کف شیر خوبی آماده کنید.
- اگر بعد از پایان کار متوجه شدید که تعدادی کف بزرگ روی فوم باقیمانده است، تنها باید پارچ را محکم بر روی میز بکوبید و کمی آن را بچرخانید تا شیر به حرکت دربیاید. این کار حبابها را حفظ میکند و فوم را یکدست میکند.
- بعد از آنکه کف رادرست کردید، فورا ان را روی فنجون بریزید، هرچه بیشتر صبر کنید بافت شیر بیشتر ازبین میرود.
- دسته بخار را باید هر بار بعد از درستکردن کف تمیز کنید. چراکه با این کار امکان رشد باکتری را ازبین میبرید. برای تمیزکردن دسته بخار باید پارچ را با آب پرکنید، سپس نازل بخار را طوری جدا کنید که انگار درحال ایجاد کف شیر هستید. حالا آب را بریزید و این فرایند را بار دیگر اجرا کنید. این کار شما را از تمیزی دسته بخار مطمئن میکند.
کاپوچینو و لاته نوشیدنیهایی هستند که به ترتیب از مخلوط کردن اسپرسو با کف شیر تهیه میشوند. تمام دستگاههای اسپرسوساز دارای یک نازل بخار (معمولاً در کنار، در مجاورت پورتافیلتر) هستند که برای کفکردن و بخارپزکردن شیر استفاده میشود. برای کاپوچینو، شیر به یک “میکرو فوم” که تقریبا دو برابر حجم شیر اصلی است، کف باید ایجاد شود. تنها کافی است تا کمی تمرین کنید که به کف شیر مورد علاقه خود برسید.